Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța – Compartimentul Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile a comunicat tuturor unităților administrativ teritoriale adresa Institutului Național de Sănătate Publică București nr. SBT 16235/21.06.2022, în care se precizează că autoritățile din Republica Moldova au depistat în apele reziduale  vibrionul holeric.

În acest sens, Primăria orașului Cernavoda aduce la cunoștința locuitorilor următoarele reguli igienico-sanitare care trebuie respectate:

  • să consume apă numai din surse controlate (autorizate);
  • să respecte regulile de igienă în legătură cu spălarea mâinilor precum și regulile privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apă din surse controlate;
  • să evite scăldatul în bălți/lacuri a căror apă este necontrolată.

            De asemenea, populația trebuie să se prezinte la medic în cazul în care apar simptome specifice bolii.

            Menționăm faptul că holera este o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de bacteria vibrionul holeric (Vibrio cholerae). Se răspândește de obicei prin apa contaminată și se manifestă prin diaree severă și deshidratare. Manifestările holerei vor apărea după 12 ore, până la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie ușoară la una severă. Bolnavul nu are febră.