Județul Constanța se confruntă cu reapariția în gospodăriile populației a Peste Porcine Africane, boală virală pentru care nu există tratament, unica soluție pentru limitarea răspândirii acesteia fiind respectarea măsurilor de biosecuritate, a legislației sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor cu privire la comerțul suinelor și la comercializarea carcaselor de porc si a produselor din carne de porc.

În prezent în județul Constanța evoluează 7 focare de pestă porcină africană: 2 focare Dunărea ( Seimeni), 3 focare Topalu,1 focar Ciobanu, 1 focar Capidava, care au fost gestionate din punct de vedere sanitar veterinar iar în localitatea Topalu s-a aplicat măsura excepțională de ucidere preventivă a tuturor suinelor aprobată prin Decizia CLBC nr. 3 /25.07.2023.

Totodată DSVSA Constanța vă informează că achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de reapariție a Pestei Porcine Africane, în acest caz proprietarii de animale  putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.

Puteţi obţine informaţii suplimentare privind situația PPA în județul Constanța, accesând link-ul: http://constanta.dsvsa.ro/situatia-p-p-a-in-judetul-constanta-27-07-2023/ 

Sursa informațiilor: Site-ul oficial al Direcvției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Constanța: www.constanta.dsvsa.ro