În perioada 19-22 octombrie 2023, Corul de Cameră Ioan D. Chirescu al Casei de Cultură din Cernavodă va reprezenta România prin orașul Cernavodă la Festivalul Internațional de Muzică Corală ,,Roots Fest’’, eveniment organizat de către Accademia di Romania în colaborare cu Asociația Culturală A.R.P.R.O., Institutul Cultural Român și Ambasada României în Italia prin Asociația Națională Corală din România.

Pe scena festivalului, ajuns la cea de-a șasea ediție, vor urca ansambluri corale de prestigiu. Festivalul este structurat pe două secțiuni, muzică laică și muzică sacră.

Ansamblul coral “I.D. Chirescu” este cel mai vechi cor din Dobrogea, dar și unul dintre cele mai vechi din țară, prima apariție având loc cu ocazia inaugurării podului de peste Dunăre – „Carol I”, construit de către Anghel Saligny.

Din anul 2017 (de când a preluat bagheta dirijorală de la părintele Anghel Dincu), corul este coordonat de către dirijorul Manuel Vasile Bălănică – solist, absolvent al Facultății de Arte – Muzică, Arta Spectacolului Liric din cadrul Universității Ovidius din Constanța și este compus din 25 de membri.

De-a lungul vremii, ansamblul coral a participat la numeroase festivaluri și concursuri specifice, atât în țară, cât și în străinătate, obţinând numeroase premii și distincții.