Cernavoda Town Hall
str. Ovidiu nr. 11, Cernavoda, jud. Constanta, cod 905200
telefon: 0241 238030, 0241 487108, fax: 0241 239578, 0241 487124, email: primaria@cernavoda.ro
About Cernavoda Contact & Town Hall Departments Tourist's attractions Photo Album Home page
advanced search...

Obiective turistice

Importante descoperiri arheologice incep cu epoca neolitica, respectiv o necropola de tip Hamangia, unde a fost descoperita in 1956, celebra statueta Ganditorul de la Cernavoda, alaturi de perechea sa (a doua jumatate a mileniului V – inceputul mileniului IV I Hr). de asemenea, cercetarile au identificat mai multe asezari de tip Hamangia, intre Dealul Columbia si punctul Coada Zavoiului, cat si o asezare cu existent indelungata pe Dealul Sofia.

 

 Cetatea Axiopolis, descoperire arheologica din anul 1898, situata la 4 km de Cernavoda, pe malul drept al Dunarii, o veche cetate in floare pe timpul lui Traian, daramata si prefacuta in ruine in timpurile grele alenavalirii barbarilor.
Podul "A. Saligny" este cea mai importanta realizare a inginerului Anghel Saligny - inaugurat la 14 septembrie 1895, are o deschidere de 4088 m intre malul stang si cel drept al vaii Dunarii. Noutatile aduse de Saligny constau in aplicarea inventiilor sale, suprastructura din grinzi cu console si tabliere de pod, din otel moale, in loc de fierul pudlat care se intrebuinta pe atunci.
Podul de la Cernavoda se compunea dintr-un pod peste bratul Borcea (unul dintre bratele Dunarii), unul peste Dunare si un viaduct peste balta Iezerului, desfiintat in 1969, in urma desecarii baltii, si inlocuit cu un terasament de rambleu.
Podul de la Cernavoda a fost, la acea vreme, cel mai lung pod din Europa si unul dintre principalele poduri metalice cu cu deschidere mare, din lume.  

 Orasul Cernavoda are in patrimoniu cladiri ce dateaza din secolele XIX si XX clasate ca fiind monumente istorice:
1. Biserica “Sf. Imparati Constantin si Elena”, biserica de cult ortodox, construita in anii 1882-1895 (Str. Canalului)
2. Geamia cultului musulman, construita in anul 1756 (Str. Crisan 4)
3. Scoala generala cu clasele I-VIII, construita la sfarsitul sec. XIX – inceputul sec. XX (Str. Mircea cel Batran 7)
4. Locuinta, inceputul sec. XX (Str. Dumbravei 15)
5. Sediu de institutie, construit in anul 1907 (Str. Dacia 5)
6. Cladire cu spatii comerciale, construita la sfarsitul sec. XIX – inceputul sec. XX (Str. Dacia 24).

Alte puncte de atractie turistica din orasului Cernavoda sunt:
- Faleza Canalului Dunare - Marea Neagra
- Ecluza amplasata la km 60.3 pe canalul Dunare Marea Neagra în apropierea jonctiunii cu fluviul Dunarea.
- Biserica ortodoxa din lemn “Sf Apostol Andrei”,
- Biserica romano - catolica,
- Biserica de rit vechi “Sf Apostoli Petru si Pavel”,
- Muzeul de Istorie si Arheologie.

 

 

Obiectivele turistice din zona orasului Cernavoda:

• Cetatea Capidava - ocupa un loc important in sistemul defensiv roman facand parte din seria de castre si fortificatii ridicate in timpul imparatului Traian, la inceputul secolului al II-lea , in cadrul masurilor de organizare a limes-ului dunarean. Locul era deosebit de potrivit caracterului constructiei oferind o vasta arie de supraveghere: un masiv stancos care se inalta intre piciorul pantei ce coboara dinspre NE si Dunare. Masivul prezenta un avantaj din punct de vedere strategic si anume un sant natural care pornea din Dunare, il ocolea pe partea de NE, pana aproape de coltul de est al cetatii. De altfel, forma masivului a impus forma si orientarea castrului.
• Muzeul de arta Dinu si Sevasta Vintila” – sat Topalu, DJ 223 nord Cernvaoda
• Cimitirul International de onoare “Mircea cel Batran” – comuna Mircea Voda

In ceea ce priveste ariile naturale protejate, pe teritoriul orasului Cernavoda se gaseste “Locul fosilifer”, monument al naturii, geologic si paleontologic, in suprafata de 3 ha, instituit conform Deciziei Consiliului Popular Judetean Constanta nr. 425/1970 si Legii 5/2000. Aceasta arie este amplasata la sud-est de Canalul Dunare-Marea Neagra, in faleza Dunarii, constituita din depozite de calcar. Depozitele apartin Cretacicului inferior si se pot urmari clar de la nivelul apelor Dunarii pana la culeea Podului “Anghel Saligny”, pe o inaltime de cativa zeci de metri. Importanta geologica a punctului fosilifer de la Cernavoda rezulta din faptul ca este singurul loc din Dobrogea de Sud unde apar la zi depozite cretacice inferioare cu o bogata fauna fosila care a permis stabilirea clara a limitelor dintre etajele cretacicului inferior si corelarea acestor depozite cu cele similare din regiunile clasice ale Europei (Franta de Sud, Spania, Portugalia), Africa de Nord, Asia Mica.

Site Description Technical Details Site Map
last update for current page: 03/23/2011
visits: 7054
Copyright © Primaria Orasului Cernavoda
luni, 25 octombrie 2021 07:22:02