Primaria Orasului Cernavoda
str. Ovidiu nr. 11, Cernavoda, jud. Constanta, cod 905200
telefon: 0241 238030, 0241 487108, fax: 0241 239578, 0241 487124, email: primaria@cernavoda.ro
Pagina principala
cautare avansata...
 
MĂSURI PREVENIRE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

    În urma informării primite de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, în localitatea Seimenii Mici, comuna Seimeni s-au confirmat două focare de Pestă Porcină Africană (PPA). 
    Având în vedere că evoluția bolii constituie un real pericol pentru efectivele de porcine, Primăria orașului Cernavoda anunță deținătorii de porcine de pe raza orașului cu privire la măsurile de prevenire a oricărei contaminări. 
    Pentru a preveni răspândirea acestei boli se recomandă ca toate porcinele din gospodării sa fie ținute închise în spații de cazare sau adăposturi, izolate, să nu se sacrifice porcii în vederea depozitării cărnii, a consumului propriu, sau al comercializării către diverse persoane. Este interzis transportul animalelor sacrificate din localitățile unde s-a declarat focar de pestă porcină către alte localități învecinate. 
    Este recomandat ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să se folosească o tăviță cu paie, sau un covor îmbibate cu soluție slabă de sodă caustică. 
    Orice suspiciune de boală la porcine sau mortalitate trebuie să fie anunțate imediat medicului veterinar din teritoriu, DSVSA Constanța precum și la Primăria orașului Cernavoda, la serviciul de permanență instituit în cadrul Poliției Locale, telefon: 0241/236256. 
    Specialiștii recomandă ca la primul semn al bolii (moartea subită a animalului, febră foarte mare, înroșirea pielii, vomă, apatie) să anunțe medicul veterinar zonal, sau dispeceratul Politței Locale Cernavoda. Perioada de incubație a virusului este de la 3 până la 15 zile, cu 3-4 zile în forme acute. 
    La om, virusul nu se transmite, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Este însă interzisă sacrificarea porcinelor, precum și comercializarea sau depozitarea cărnii infestate. 
    Primăria orașului Cernavoda solicită sprijinul și întelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Biroul Intern de Prevenire și Protecție

De interes
Anunț - E-Distribuție Dobrogea întrerupe alimentarea cu energie electrică în data de 16.08.2018, pe următoarele străzi: str. Prelungirea Seimeni, Nicolae Iorga, Eliade Rădulescu, Radu Iordăchescu, Liviu Rebreanu Tudor Stavru, I.D.Chirescu, Corbului și str. Pelicanului.

E-Distribuție Dobrogea anunță faptul că pentru efectuarea unor lucrări de modernizare, reparații și întreținere a instalațiilor electrice, în data de 16.08.2018, în intervalul orar 09:00-17:00 se va întrerupe alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum situate în orașul Cernavoda pe următoarele străzi: str. Prelungirea Seimeni, Nicolae Iorga, Eliade Rădulescu, Radu Iordăchescu, Liviu Rebreanu Tudor Stavru, I.D.Chirescu, Corbului și str. Pelicanului.
Aceste lucrări ce urmează a se efectua au ca scop creșterea calității serviciilor de distribuire a energie electrice clientilor precum și sporirea siguranței distribuției de energie electrică cu riscuri cât mai reduse în exploatarea instalațiilor. 

Anunț - privind distribuirea tichetelor sociale pentru persoane vârstnice aferente lunii August 2018 - Sfânta Maria
    Primăria orașului Cernavoda derulează începând cu data de 09.08.2018 ora 09:00, programul de distribuire a tichetelor sociale , conform HCL 78/18.03.2016 pentru sărbătoarea ”Sfânta Maria”.
    Sunt invitați să se prezinte la Sediul Direcției de Asistență Socială toți beneficiarii de tichete ( literele A-Z) cu următoarele documente în original:
            - actul de identitate;
            - ultimul cupon de pensie
ANUNȚ în atenția proprietarilor de albine

    Vă informăm că în data de 08/08/2018, Primăria orașului Cernavoda va aplica tratamente în interiorul localității pentru combaterea insectelor Detalii anunț

Ultimele stiri
Cum să fii cu un pas înaintea pestei porcine africane!

    Pesta porcină africană este o boală virală, extrem de contagioasă și mortală pentru porcii domestici și mistreți. Majoritatea animalelor infectate mor în maxim 10 zile iar acest virus rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre.
Semenele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut. Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:
- vomă, diaree, uneori cu sânge
- febră mare, apatie și imposibilitatea de a sta în picioare
- pete roșii – albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor și râtului
- tuse și respirație îngreunată
- avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranța în mers a purceilor 
    Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în mai multe feluri:
- prin contactul direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi
- prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate
- contactul cu materiale contaminate
- contactul cu oamenii care poartă haine și încălțăminte contaminate 
    Oamenii nu se îmbolnăvesc dar ajută la răspândirea virusului prin haine sau prin echipamentele contaminate. Este recomandată contactarea imediată a medicului veterinar dacă se suspectează faptul că animalele sunt contaminate.

Detalii
Două nave militare ale Flotilei Fluviale acostează la Cernavoda

Primăria orașului Cernavoda împreună cu Statul Major al Forțelor Navale organizează în anul Centenarului Marii Uniri o serie de evenimente pentru a marca aniversarea Zilei Marinei Române.
Cu acest prilej, miercuri 8 august 2018, două dintre Navele Flotilei Fluviale, respectiv un monitor și o vedetă blindată fluvială împreună cu echipajele acestora vor fi acostate în portul din Cernavoda în intervalul orar 16:00-20:00. Astfel că, la data stabilită, dată ce coincide cu ”Ziua Porților Deschise”, cernavodenii sunt așteptați pentru a vizita navele și a afla mai multe detalii despre oferta educațională a instituțiilor de învățământ naval militar.
Începând cu ora 17.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va răsuna în Centrul Civic al orașului. 
Sărbătoarea se va încheia cu un recital de muzică ușoară și cântece marinărești susținut de dna. Aneta Stan, ce va fi însoțită pe scenă de membrii ansamblului ”Mugurelul” din cadrul Casei de Cultură I.D. Chirescu din Cernavoda.

                       Finanțare europeană la Cernavoda

  Ieri, 26.07.2018, a fost semnat contractul de finanțare aferent proiectului european „Restoration of unique common cultural heritage and promotion of joint tourism product, Hamangia – first civilation of old Europe” – („Restaurarea moștenirii culturale unice comune și promovarea produsului turistic comun, Hamangia – prima civilizație a vechii Europe”), proiect ce aduce orașului Cernavoda o investiție în valoare totală de 663.611,97 Euro, cont
ribuția orașului Cernavoda fiind de doar 2% (13.272,24 Euro).
    Liderul de proiect este orașul Shabla, Bulgaria iar orașul Cernavoda este partener în acest proiect conform HCL nr 129/12.05.2017.
Investiția aferentă produsului turistic comun transfrontalier Hamangia de la nivelul orașului Cernavoda implică reabilitarea, modernizarea și dotarea a două locații diferite, una fiind destinată secției muzeale- Centrul Hamangia (imobilul situat în strada Ovidiu nr.19) și cealaltă, atelierului de arheologie experimentală – Atelierul Gânditorul (imobil situat în str. M. Eminescu nr. 3B).
    Obiectivul general al proiectului îl reprezintă valorificarea moștenirii culturale comune, Hamangia în Dobrogea românească și bulgară în vederea dezvoltării și promovării produsului turistic comun.

Ultimele comunicate de presa
Cultura Hamangia valorificată la nivel internațional

    În data de 12.10.2017 a avut loc sedință extraordinară a Consiliului local Cernavodă în vederea aprobării a două proiecte de hotărâre, respectiv aprobarea documentației în faza DALI și a indicatorilor tehnico-economici, dar și proiectul de hotărâre privind aprobarea cofinanțării din bugetul local, ambele pentru proiectul „Restoration of unique common cultural heritage and promotion of joint tourism product, Hamangia – first civilation of old Europe” –(„Restaurarea moștenirii culturale unice comune și promovarea produsului turistic comun, Hamangia – prima civilizație a vechii Europe”) 
    Ambele proiecte de hotărâre au trecut de votul consilierilor PNL, PMP și M10 , singurii ce au conștientizat importanța deosebită pe care o are atragerea unei finanțări de 700.000 EURO, prin care se pune în valoare orașul Cernavoda, cultura Hamangia – statuetele Gânditorul și perechea sa, precum și importanța valorificării acestor vestigii pe termen lung. 
  

Citește întregul comunicat de presă
Festivalul Dunării la Cernavoda

    În perioada 28-30 iulie are loc la Cernavoda prima ediție a ‚Festivalului Dunării’, eveniment organizat cu scopul de a promova turismul de pe malul dobrogean al Dunării - al doilea fluviu din Europa ca mărime ce are afluenți în 4 capitale europene (Bratislava, Belgrad, Viena și Budapesta) și traversează 10 țări . 
    La acest festival au confirmat participarea aproximativ 50 de persoane: jurnaliști, bloggeri, agenți de turism dar și invitați speciali din țară și străinatate. Pe parcursul celor 3 zile, invitații vor vizita obiectivele turistice din orașul Cernavoda și vecinătatea acestuia, astfel că: 
    - Vineri, 28.07.2017 se va vizita Centrul Național de Informare și promovare Turistică Cernavodă, muzeul Axiopolis, iar în ultima parte a zilei oaspeții vor vizita Muzeul de Artă din Comuna Topalu. 
    - Cea de-a doua zi a festivalului , sâmbătă 29.07.2017, va debuta cu o conferință în cadrul căreia se vor dezbate subiecte legate de turism, posibilitatea de dezvoltare a acestuia în orașul Cernavodă, dar și modalități de conservare a patrimoniului local. Conferința va avea loc la Casa de Cultură a orașului Cernavodă. Ulterior se vor vizita așezăminte ale cultelor religioase ce reprezintă deopotrivă monumente istorice ale orașului, precum „Biserica Sfinții Constantin și Elena” dar și Geamia Cultului Musulman din oraș, urmând apoi deplasarea către Capidava unde va avea loc deschiderea celei de-a XXVIII-a ediție a ATLANTYKRON-ului – Insula Viitorului (Academia de Vară pentru Tineret, Știință Viitorologie și Science Fiction) 
    - Ultima zi a festivalului, este dedicată vizitării podului Anghel Saligny, o adevărată capodoperă a acestei zone, dar și a României. 
    Prin această acțiune, reprezentanții conducerii locale Cernavoda doresc să evidențieze faptul că orașul Cernavoda și această zona reprezintă un adevărat rezervor de resurse naturale ce așteaptă să fie utilizate în mod eficient și constructiv în promovarea turistică a zonei, în țară și în străinătate.

Cernavoda, 25 iulie 2017

Unitatea 2 CNE Cernavoda reconectata la SEN

    SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost sincronizata la Sistemul Energetic National in dimineata de 23 iulie 2017.
Unitatea 2 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat de la SEN ca urmare a aparitiei unui tranzient aferent unui soft din partea clasica a centralei in data de 22 iulie 2017.
In prezent, Unitatea 2 a CNE Cernavoda functioneaza la putere nominala. 
    Aparitia unor tranzienti la partea clasica a centralei si lucrarile de remediere a soft-ului nu implica niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător, sistemele centralei funcționand in conformitate cu proiectul.
Cernavoda, 24 iulie 2017

Comunicatul de presă al SNN
Romana English
 
 • MĂSURI PREVENIRE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ***
 • Cum să fii cu un pas înaintea pestei porcine africane! - Detalii ***
 • Două nave militare ale Flotilei Fluviale acostează la Cernavoda ***
 • ***
 •     A fost semnat contractul privind execuția lucrărilor
                   aferente  obiectivului de investiții 
                         ”VIA VERDE CERNAVODA”
  ***
    
Descrierea site-ului Specificatii tehnice Harta site-ului Carieră
data ultimei actualizari a paginii curente: 20/08/2018
nr. vizite: 690606
Copyright © Primaria Orasului Cernavoda
marţi, 21 august 2018 01:40:32